Vandaag 259 jaar geleden, om precies te zijn op woensdag 23 juli 1760, werd er in Alkmaar aan het torentje van het Stadhuis een brievenkas opgehangen. Deze noviteit, een brievenbus waarin men zijn post kon deponeren, die bovendien twee maal per dag werd gelicht, was een grote vooruitgang: ‘sijnde seer gemakkelijk also ‘t generaale postcomptoir toentertijdt was op ’t Dronkeoort’, aldus een anonieme auteur.[1]

Vandaag is ook de dag dat ons eerste Vele Handen project live gaat: Iedereen die zin heeft kan ons komende maanden helpen Nederlandstalige kronieken uit Nederland en België te transcriberen en verder te ontsluiten. Er staan er nu een veertigtal klaar, maar er komen er nog veel meer bij.

Die kronieken gaan we gebruiken voor ons onderzoeksproject: Chronicling novelty. New knowledge in the Netherlands, 1500-1850 om te onderzoeken hoe tussen 1500 en 1850 nieuwe ideeën en kennis bij gewone mensen in de Lage Landen terechtkwamen, en of die daardoor positiever over innovatie gingen denken dan hun voorouders. Deze brievenbus was alvast goed nieuws in Alkmaar!

Maar die lokale kronieken zijn ook interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in lokale geschiedenis. Als de transcripties klaar zijn, stellen we de teksten voor iedereen beschikbaar, zodat ze hetzij via de website van DBNL, hetzij via de websites van lokale archieven en bibliotheken, kunnen worden geraadpleegd.

Wilt u meer weten? Heeft u zin om mee te doen? Kent u andere geïnteresseerden? Deel dan dit bericht, volg ons op onze website en meldt u aan op Vele Handen voor het project Nieuws! Lokale kronieken, 1500-1850


[1] Deze notitie was een anonieme toevoeging aan Joachim Bontius de Waal, ‘Oorspronck en opkomst der stede Alckmaar, beginnende anno DL uyt een seer oud manuscript berustende ter Liberije deser Stadt gecopieert ende vervolgt tot MDCCLX door Joachim Bontius de Waal’, trans. Transcriptiewerkgroep Regionaal Archief Alkmaar (1760), Collectie Aanwinsten, inventarisnummer 41, Regionaal Archief Alkmaar, https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/images/Documenten/Artikelen/transcripties/kronieken/kroniekbontiusdewaal.pdf.

2 gedachten over “Nieuws! Lokale kronieken, 1500-1850 op Vele Handen

    1. Dank voor het opnemen van een link naar ons Vele Handen project. We denken dat er voor fans van Weyerman veel moois te beleven zal zijn komende tijd

Geef een reactie