Voortgang op Vele Handen

Twee maanden geleden lieten we weten dat er toen zo’n 1500 scans waren getranscribeerd in ons project op Vele Handen door ruim 100 vrijwilligers. Er is flink wat gebeurd in de tussentijd. Inmiddels werken er zo’n 180 vrijwilligers mee aan het Vele Handen project, waarvan enkelen in hun eentje al de magische grens van 1000 getranscribeerde of gecontroleerde scans hebben gepasseerd. In totaal zijn er momenteel zo’n 5200 scans getranscribeerd. Om 4 uur ‘s middags zijn de vrijwilligers het meest actief, maar eigenlijk wordt op bijna elk uur van de dag wel iets getranscribeerd: zelfs in het holst van de nacht wordt er ijverig doorgetikt. Wij zijn enorm blij met deze enthousiaste groep mensen die belangrijk en goed werk verrichten!

In de tussentijd hebben we de lijst te transcriberen kronieken nog uitgebreid: Vlaanderen is inmiddels goed vertegenwoordigd, en de afgelopen weken hebben we in Tilburg nog diverse Brabantse kronieken gescand die aan ons corpus zullen worden toegevoegd. In januari komen weer 40 kronieken op Vele Handen beschikbaar om te worden getranscribeerd. We hopen dus dat iedereen ook in 2020 zal blijven helpen om deze klus te klaren!

Alie en Theo deze week in de UB in Tilburg

Kroniekenlijst online

Hoewel er ongetwijfeld nog talloze onontdekte handschriften in de archieven sluimeren, moeten wij nu onze zoektocht zo langzamerhand beëindigen. Momenteel staat de teller op 262 kronieken, afkomstig uit alle Nederlandse en Nederlandstalige Belgische provincies. Enkele provincies zijn nog wat schamel vertegenwoordigd, maar bezoekjes aan Hasselt en Brussel liggen nog in het verschiet. Op deze pagina is de lijst te vinden, waarin we de kronieken hebben gerangschikt per provincie.

onderzoeksupdate

Het onderzoek zelf staat ook niet stil. Promovendi Theo de Jong en Alie Lassche zijn druk bezig met het uitvoeren van een eerste onderzoek naar een aantal kronieken. Taalkundige Roser Morante is samen met Alie bezig met het vinden van een goede methode voor het normaliseren van de spelling van de kroniekteksten. Dit is nodig als we ook computationele methoden willen toepassen in het analyseren van de teksten. Over de onderzoeksprojecten van Roser, Theo en Alie is hier meer informatie beschikbaar. Ook hebben diverse leden van ons projectteam her en der presentaties gegeven over ons onderzoek of staat dit te gebeuren. Een overzicht van alle output is hier te vinden.

In het nieuwe jaar krijgen wij versterking van student-assistenten en stagiairs van zowel de VU als de Universiteit Leiden. Connie Jürgens en Kirsten Ouwejan, twee tweedejaars studenten, doen op de VU onderzoek naar de sociale achtergrond van de kroniekschrijvers. Zij werken ook aan een kaart waarop we het corpus in beeld kunnen brengen. Een drietal andere studenten gaan een paar uur in de week helpen met het klaarmaken van de scans voor transcriptie. Twee Leidse studenten geschiedenis en taalkunde zullen in het kader van het Humanities Research Traineeship Programme 2020 een interdisciplinair onderzoek uitvoeren naar de bronnen van informatie van kroniekschrijvers. Waar haalden ze hun kennis vandaan? En welke autoriteit werd aan die bronnen toegekend? We zien uit naar deze samenwerking en zijn benieuwd naar de resultaten van zowel ons als hun onderzoek. We houden jullie graag op de hoogte!

Geef een reactie