Twee jaar geleden zijn we van start gegaan met een ambitieus project: Chronicling Novelty – het ontsluiten van zo’n driehonderd kronieken uit de periode 1500-1850. Als eerste stap bezochten we tientallen archieven en fotografeerden daar vele duizenden pagina’s aan kronieken. Vervolgens plaatsten we deze foto’s op VeleHanden, waar onze vrijwilligers elke dag bezig zijn om pagina na pagina te transcriberen, of door de computer gemaakte transcripties te controleren. In de afgelopen twee jaar is er al zoveel werk verzet, dat we graag willen laten zien wat het grote geheel is waaraan iedereen zijn of haar steentje bijdraagt.

De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het maken van een filmpje, dat een uniek kijkje in de keuken geeft van ons project. We laten zien hoe een kroniek, vanaf een plank in het archief, met behulp van een scantent en een grote poule vrijwilligers, uiteindelijk digitaal beschikbaar wordt. Het resultaat is meervoudig: wij als onderzoekers van het project Chronicling Novelty kunnen nu het medialandschap van kroniekschrijvers en de receptie van innovatie onderzoeken. Daarnaast kan iedereen vanuit zijn of haar eigen werk- of huiskamer een tijdreis maken en met een kroniekschrijver meewandelen door de straten en stegen van diens dorp of stad. Bovendien worden deze kronieken dankzij dit digitaliseringsproject ook beschikbaar voor andere onderzoekers.

Het filmpje laat zien dat we in hoge mate afhankelijk zijn van het werk dat door de vrijwilligers wordt gedaan. We zetten hen op deze manier daarom graag in het middelpunt. Bovendien maken we graag nieuwe vrijwilligers enthousiast om ook mee te helpen met ons project en zo oud nieuws een digitale toekomst te geven. Bekijk het filmpje hier:

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je je steentje bijdragen? Bekijk ons project op VeleHanden en schrijf je in als vrijwilliger!

Geef een reactie