Updates

Eventdetectie in vroegmoderne kronieken

Hoe beleven kroniekschrijvers de tijd waarin ze leven? Komt hun vorm van lokale geschiedschrijving overeen met de wijze waarop wij ons nationale gebeurtenissen herinneren? En kunnen kroniekschrijvers ons op vergeten momenten in de geschiedenis wijzen? Alie Lassche, PhD-kandidaat in het project Chronicling Novelty legt uit hoe ze tijdens haar onderzoeksverblijf aan het Center for Humanities … Lees verder Eventdetectie in vroegmoderne kronieken

Het automatisch herkennen van zeventiende-eeuwse Nederlandse handschriften!

Op woensdag 22 december 2021 hebben we het eerste algemene model gepubliceerd voor het automatisch herkennen van zeventiende-eeuwse Nederlandse handschriften! De afgelopen jaren hebben vrijwilligers op Vele Handen heel veel scans getranscribeerd in ons project Nieuws! Lokale kronieken, 1500-1850 en ook in het project van het Amsterdamse Stadsarchief Crowd Leert Computer Lezen. Een groot deel … Lees verder Het automatisch herkennen van zeventiende-eeuwse Nederlandse handschriften!

Een digitale toekomst voor oud nieuws: bekijk het filmpje over ons project!

Twee jaar geleden zijn we van start gegaan met een ambitieus project: Chronicling Novelty – het ontsluiten van zo’n driehonderd kronieken uit de periode 1500-1850. Als eerste stap bezochten we tientallen archieven en fotografeerden daar vele duizenden pagina’s aan kronieken. Vervolgens plaatsten we deze foto’s op VeleHanden, waar onze vrijwilligers elke dag bezig zijn om pagina na … Lees verder Een digitale toekomst voor oud nieuws: bekijk het filmpje over ons project!

Ruim 34.000 scans: ons kroniekencorpus is compleet! (Maar we hebben nog steeds hulp nodig)

Terwijl iedereen zich steeds meer terugtrekt in zijn of haar thuiskantoor en de uren aan elkaar Zoomt, timmeren wij als team 'Chronicling Novelty' een flinke metaforische mijlpaal de bodem in. Sinds we in september 2018 begonnen met het verzamelen en scannen van allerlei kronieken uit diverse archieven in Nederland en België, is er een heleboel … Lees verder Ruim 34.000 scans: ons kroniekencorpus is compleet! (Maar we hebben nog steeds hulp nodig)

Geen mondkapjes maar een processie met ‘reliquien’: virusbestrijding in 1057

Ook al kregen in vroegere eeuwen virussen nog geen klinkende namen zoals COVID-19 en waren er geen instituten die de officiële berichtgeving rondom de ontwikkelingen verzorgden: besmettelijke ziekten waren de mensen niet vreemd. Met enige regelmaat stak een virus de kop op en maakte een groot aantal slachtoffers onder de bevolking van een stad of … Lees verder Geen mondkapjes maar een processie met ‘reliquien’: virusbestrijding in 1057