Bij het transcriberen van al deze kronieken kunnen we uw hulp heel goed gebruiken. Op de website Vele Handen, waar duizenden vrijwilligers helpen om archieven te ontsluiten, is ook ons project Nieuws! Lokale kronieken, 1500 – 1850 te vinden.

Hoe kan ik aan de slag?

In principe kan iedere geschiedenisliefhebber direct aan de slag! Vanwege de grote verscheidenheid aan handschriften zit er altijd wel een kroniek tussen die bij uw ervaringsniveau past. We hebben we de kronieken verdeeld in drie categorieën, variërend van goed leesbaar schrift voor de beginner tot gotisch schrift voor de expert. U kunt uw keuze natuurlijk ook laten afhangen van de plaats waarin de kroniek geschreven is. Komt u uit Rotterdam en zou u graag meer willen weten over de lokale gebeurtenissen uit uw regio in de zeventiende eeuw? Selecteer dan ‘Rotterdam’ bij uw voorkeuren en lees alles over de bekende havenstad. Voor elke ingevoerde scan krijgt u drie punten. Is deze gecontroleerd, dan krijgt u nog drie punten.

Het corrigeren van door de computer gemaakte transcripties

Als een deel van een kroniek getranscribeerd is, trainen we een model en zetten we ook de automatisch gemaakte transcripties in Vele Handen. Het kan dus zijn dat u een scan krijgt die al een transcriptie bevat. In zo’n geval hebben we uw hulp nodig bij het corrigeren van de transcripties. Het is niet mogelijk om te kiezen voor transcriberen of corrigeren. Wel kunt u een transcriptie die veel fouten bevat verwijderen om zelf een nieuwe transcriptie te maken. Meestal zal corrigeren wel sneller gaan.

Meer informatie vindt u op onze projectpagina. Daar kunt u zich ook aanmelden. Tot ziens op Vele Handen!